Efectele grindinei asupra plantațiilor de pomi fructiferi: Soluții inovatoare de protecție
Efectele grindinei asupra plantațiilor de pomi fructiferi:
Soluții inovatoare de protecție
Efectele grindinei asupra plantațiilor de pomi fructiferi
Grindina poate produce efecte devastatoare asupra culturilor de pomi fructiferi, afectând atât producția curentă, dar și pe cea din anii următori. Nu de puține ori, în urma furtunilor puternice cu grindină, unii fermieri au ajuns chiar în situația în care să nu mai aibă ce recolta.
Iată câteva dintre principalele efecte:
1. Rănirea fructelor: Fructele pot fi lovite de grindină, reducând drastic calitatea și valoarea lor de piață. Mai mult decât atât, rănile provocate fructelor reprezintă „uși deschise″ pentru pătrunderea agenților patogeni.
2. Deteriorarea frunzelor și ramurilor: Pe lângă fructe, grindina poate afecta și frunzele și ramurile pomilor. Frunzele deteriorate au un efect negativ asupra procesului de fotosinteză, micșorând intensitatea acestuia. Ramurile lovite pot suferi rupturi sau răni, creând mediul propice pentru dezvoltarea unor boli criptogamice.
3. Afectarea trunchiului pomilor: Pomii loviți de grindină pot suferi leziuni la nivelul trunchiului, favorizând instalarea infecțiilor. Aceste răni necesită timp și resurse pentru vindecare și afectează sănătatea generală a pomilor.
4. Scăderea producției: Leziunile cauzate de grindină reduc productivitatea pomilor pe termen scurt și mediu. Pomii răniți au nevoie de timp pentru a se reface, ceea ce înseamnă că producția în următorii ani poate fi afectată.
5. Impact economic: Pierderea roadelor și costurile asociate cu tratamentele pot avea un impact economic semnificativ asupra fermierilor, crescând considerabil costurile cu refacerea plantației.
6. Calitatea redusă a fructelor: Chiar și în cazul în care fructele nu sunt complet distruse, leziunile cauzate de grindină pot afecta aspectul și calitatea acestora, făcându-le mai puțin atractive pentru consumatori și reducând prețul de vânzare.
Soluțiile Da Bacco pentru protejarea plantațiilor de pomi fructiferi împotriva grindinei
Cu o experiență de peste 10 ani în înființarea plantațiilor pomicole, am realizat că singura soluție eficientă pentru protejarea plantațiilor pomicole împotriva grindinei o reprezintă instalarea sistemului antigrindină.
Caracteristicile sistemului antigrindină Da Bacco
Sistemul antigrindină propus de noi, Da Bacco, este configurat cu structuri de susținere foarte solide.
Motivul? În caz de grindină violentă și vânt puternic, structurile de susținere sunt capabile să protejeze plantația, împiedicând totodată prăbușirea lor din cauza greutății grindinei și, astfel, provocarea unor daune suplimentare culturii.
Șpalierii/stâlpii intermediari (mijlocașii)
Recomandăm stâlpii din beton precomprimat Bauelemente/Comavit cu grosime de 8 cm/8,5 cm și lungime de 4,5-5 m. Spre deosebire de stâlpii din beton armat, cei din beton precomprimat au: durabilitate ridicată, rezistență sporită la deterioarea fizică și chimică, raport calitate-preț avantajos. Datorită greutății ridicate, acești stâlpi sunt ideali pentru realizarea unor structuri solide și stabile pentru susținerea și protecția pomilor fructiferi.
Șpalierii/ stâlpii de capăt (fruntașii)
Ținând cont de cele menționate anterior, șpalierii din beton precomprimat Bauelemente/Comavit reprezintă soluția optimă și în ceea ce privesc fruntașii. Dimensiunile acestora variază în funcție de sistemul ales pentru conducerea plantei. Montarea lor se face oblic pentru a putea beneficia de rezistența garantată de producători pentru aceste materiale.
Șpalierii/stâlpii pe colț (colțurile) din beton precomprimat Bauelemente/Comavit cu grosime de 10/12 cm și lungime de 5 m. La fiecare stâlp instalat pe colț sunt montate câte 3 ancore pentru a asigura o rezistență ridicată.
Ancorarea sistemului
Ancorarea este realizată astfel încât să fie capabilă să asigure stabilitatea unei structuri care, pe lângă rafalele puternice de vânt, trebuie să poată rezista forțelor care decurg din greutatea exercitată pe plasă de căderea grindinei.
Sârmele Crapal (Luxemburg)
Recomandăm o sârmă cu diametrul de 1,6-1,8 mm pentru prinderea furtunului de irigație (montată la o înălțime de 50-55 cm de nivelul solului, pentru a permite și utilizarea utilajelor cu palpator) și 3-5 sârme de susținere cu diametrul de 2,5 mm în funcție de specie și forma de conducere dorită (montate la o distanță de 50-70 cm între ele).
Pentru întindere pot fi folosite întinzătoarele Gripple sau coliere cu rulin.
În plus față de sârmele sistemului de susținere este nevoie de instalarea șufelor transversale și sârmelor longitudinale pentru a asigura rezistența întregului sistem. Sârma longitudinală are, de asemenea, sarcina de a susține plasa fixată pe ea cu plăci speciale care împiedică mișcarea acesteia în urma unei posibile furtuni de grindină.
Pentru siguranța sistemului antigrindină este foarte importantă calitatea plasei de protecție, precum și cea a accesoriilor (fiecare element în parte trebuie să fie de calitate superioară).
Plasă antigrindină Artes
Propunem colaboratorilor noștri plasa antigrindină Artes, disponibilă în mai multe dimensiuni, acoperând astfel toată paleta de scheme de plantare utilizată în plantațiile pomicole. Uzual, este produsă cu lățimea de 3,5 m, 4,0 m și 4,5m.
În funcție de culoarea disponibilă asigură grade diferite de umbrire:
- negru – 18%,
- gri închis – 14 %,
- gri deschis – 11%.
Plasele antigrindină trebuie să fie bine fixate, întinse din toate părțile.
Recomandarea noastră este să folosiți plasa antigrindină neagră, deoarece conține un aditiv care garantează o excelentă stabilizare UV, prin urmare o durată lungă de viață chiar și după expunere la lumină puternică a soarelui.
Culoarea neagră previne și arsurile solare și vă permite să controlați coacerea fructelor.
Accesorii esențiale
Printre accesoriile utilizate pentru realizarea sistemului, menționăm următoarele:
- lanț plastic pentru strâns plasa antigrindină care asigură strângerea plasei antigrindină în poziția pentru iarnă;
- placă pentru tensionarea laterală a plasei, utilizată pentru tensionarea plasei antigrindină pe rândurile laterale;
- placă pentru închidere și deschidere plasă, folosită pentru îmbinarea plasei antigrindină pe mijlocul rândului;
- clips fixare superioară plasă antigrindină pentru fixarea plasei antigrindină pe sârma longitudinală;
- cleme morsetti de 6,5 sau 8 mm, utilizate la fixarea șufelor cu diverse diametre;
- capișoane de diverse mărimi în funcție de dimensiunile șpalierilor utilizați, folosite pentru realizarea structurii superioare de sârme și șufe a sistemului antigrindină.
- plăci antiscufundare metalice pentru șpalierii perimetrali.
Este important ca acestea să fie robuste și, prin urmare, să nu cedeze sub posibila greutate a grindinii.
Avantajele sistemului antigrindină Da Bacco
Sistemul antigrindină propus de noi asigură protecția livezilor, nu numai de grindină, dar și de dăunători, raze UV etc. Astfel, instalarea acestui tip de sistem vă ajută la protejarea culturii împotriva grindinei, dar și a producției când este pusă în pericol de anumiți dăunători (insecte, păsări).
Beneficii
- Obținerea recoltelor de o calitate superioară comparativ cu cele din plantațiile neprotejate.
- Crearea unui microclimat care protejează împotriva temperaturilor caniculare, temperatura scăzând cu 1 până la 3°C (în acest fel sunt protejate fructele și împotriva radiațiilor solare);
- Scăderea costurilor, permițând recoltarea fructelor coapte timpuriu, care, în plantațiile neprotejate, sunt de regulă atacate de păsări;
- Obținerea producției ridicate.
Da Bacco oferă sisteme antigrindină eficiente și durabile, care asigură protecția plantațiilor și contribuie la menținerea sănătății și productivității acestora. Investind în aceste soluții, pomicultorii își protejează roadele și asigură longevitatea plantațiilor.
Pentru mai multe informații despre serviciile noastre și cum vă putem ajuta să vă protejați culturile pomicole, vă invităm să ne contactați!
Împreună putem găsi cea mai bună soluție pentru nevoile dumneavoastră.